Thuiszorg voor HIV/aids patienten

Via thuisbezoeken worden HIV/aidspatiënten geïdentificeerd en begeleid. Ook de verzorgers van deze patiënten –veelal kinderen of familieleden- worden bijgestaan en zo nodig geholpen. Belangrijk is hierbij de voorlichting betreffende medicijngebruik. Het innemen van aidsremmende medicijnen is aan strenge regels en tijden gebonden.

Eind 2003 werd de homebasecare-afdeling opgestart. Er was toen nog geen ARV-medicatie te krijgen  in de omgeving van KwaMhlanga. Ondertussen bestaat het HBC-team uit 9 vrouwen die part-time thuiszorg doen bij patiënten en part-time werken in het Nakekela verzorgingscentrum. Er is ook een thuisverzorger die zich vooral richt op de meest kritieke patiënten. Verder bestaat het team uit nog een coördinator en een administratrice. De thuisverzorgers bieden de volgende zorg:

  • Wassen van patiënt en evt. verzorgen van wonden
  • Brengen van voedselpakketten en evt. voeren aan patiënt
  • Indien nodig vervoer van en naar hospital / nakekela
  • Begeleiding en controle van ARV-medicatie
  • Evt inroepen van doktershulp / doorverwijzen naar Nakekela / hospital
  • Sociaal-emotionele begeleiding / geestelijke ondersteuning voor patiënt en evt familie
  • Ondersteuning ivm evt begrafenis van patiënt indien nodig

De thuiszorgers wonen elk in een andere regio in KwaMhlanga en zijn werkzaam in hun eigen woongebied.